• Alles over kamerplanten
  • De leukste blogs
  • Informatie & Inspiratie

Kunststof inzethoezen

Kunststof-inzethoezen
Wist je dat de meeste sierpotten en plantenbakken helemaal niet waterdicht zijn? Veel bloempotten zijn van nature poreus, waardoor je vochtdoorslag kan krijgen. Gevolg is kans op waterkringen op je houten vloer, kast of meubels. Met een kunststof inzethoes maak je jouw bloempot eenvoudig waterdicht en voorkom je problemen.

Wanneer gebruik je een inzethoes?
Inzethoezen kun je gebruiken voor het waterdicht maken van je sierpot of plantenbak, maar ook voor het verkleinen van hoge plantenbakken.

Waterdicht maken van je plantenbak:
Wanneer je een nieuwe plantenbak koopt, is deze niet altijd 100% waterdicht. Vaak wordt dit aangegeven middels een waarschuwingssticker of label op de pot, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Door het plaatsen van een universele inzethoes, maak je de pot waterdicht en voorkom je doorslag van vocht. 

Verkleinen van hoge potten:
Wanneer je een sierpot of plantenbak hebt die wat hoger is, dan kan het verstandig zijn om deze inwendig te verkleinen. Je vult de pot dan eerst op met bijvoorbeeld hydrokorrels (kleikorrels) of piepschuim blokken en daar plaats je de inzethoes op. Op die manier hoef je niet je hele pot met aarde te vullen en blijft het totaalgewicht van de pot ook een stuk lager, dit is handig als je de pot eens moet verplaatsen. Belangrijkste reden om te verkleinen is overigens de watergift. Op het moment dat je water geeft en dit naar beneden zakt, kunnen de wortels van jouw kamerplant niet meer bij het water. Door een inzethoes te gebruiken, kan het water niet verder zakken en blijft het vocht binnen bereik van de wortels.

Kunststof inzethoezen zijn er in verschillende diameters. Via bol.com kun je deze eenvoudig bestellen in iedere gewenste maat. Klik op de link en kies de juiste diameter Kunststof inzethoes »

Tekst gaat verder onder de video..
play

Heb je altijd een inzethoes nodig?
Gelukkig niet! De meeste fabrikanten realiseren zich dat het niet erg klantvriendelijk is om een sierpot of plantenmand te leveren die niet waterdicht is. De meeste manden worden daarom af fabriek voorzien van een kunststof zak aan de binnenzijde, zodat deze direct waterdicht zijn. Bij de sierpotten moet je vaak nog wel een inzethoes plaatsen, al zie je wel dat sommige potten af fabriek geleverd worden met bijvoorbeeld een waterdicht, kunststof inzetstuk. Plantenbakken die volledig uit plastic zijn vervaardigd, die zijn uiteraard wel waterdicht en behoeven ook geen inzethoes. 

Inzethoes rond of vierkant?
Heb je een ronde pot, dan gebruik je uiteraard ook een ronde inzethoes. Maar wat te doen bij een vierkante pot? Hierbij heb je de keuze om een vierkante inzethoes te kopen, maar je kunt dit vaak ook eenvoudig oplossen met een ronde inzethoes. Omdat universele inzethoezen erg flexibel zijn, kun je een ronde inzethoes eenvoudig in een vierkante pot drukken. De bodem zal dan rond blijven en de bovenzijde vormt zich vierkant en dient dan af te sluiten op de rand van de pot.

Om te weten of jouw ronde hoes in de vierkante pot gaat passen, dien je e.e.a. even uit te rekenen. Door de vier zijde van je vierkante pot bij elkaar op te tellen, weet je wat de totale omtrek moet zijn van de inzethoes. Heb je een pot van 20x20 cm, dan is de totale omtrek 80 cm, deel deze door 3,14 (pi) en je hebt de maat (80/3,14 = 25,5 cm) van je ronde inzethoes bepaalt. Een inzethoes van 25,5 cm bestaat niet, dus dan neem je er een van 30 cm. Je neemt dus altijd de eerst volgende maat die beschikbaar is, dit geldt overigens ook voor de ronde inzethoezen.

Je inzethoes eenvoudig op maat maken
Een universele inzethoes moet je (bijna) altijd nog even op maat knippen. Het belangrijkste is dat de inzethoes na plaatsing in de pot goed aansluit op de wand. Knip met een keukenschaar eenvoudig een stukje af van de hoes en doe dit net zo lang tot het gewenste resultaat bereikt is. Pas op dat je niet uit enthousiasme te veel afknipt, want dan zal je inzethoes niet goed meer aansluiten op de wand van je pot.
 
Mijn pot is hoger dan de inzethoes, wat nu?
Het is een misverstand om te denken dat de inzethoes tot boven aan de pot moet komen. Het is juist belangrijk dat de pot aan de onderkant waterdicht is. Zolang je zorgt dat de randen van je inzethoes mooi aansluiten op de buitenwand van je pot, is er niets aan de hand.

Inzethoezen voor afwijkende plantenbakken
Sommige plantenbakken hebben een vorm waar geen enkele inzethoes eigenlijk lekker past. Als je bijvoorbeeld een ronde pot hebt in de vorm van een voetbal, dan kan het best zijn dat de inzethoes die je nodig hebt aan de bovenkant te klein is, terwijl de onderzijde te groot is om hem op de bodem te zetten. In die gevallen dien je wat creatiever te werk te gaan. Leg in dat geval eerst een laagje piepschuim of hydrokorrels op de bodem, tot je de wel de gewenste diameter bereikt. In uitzonderlijke gevallen kan een stuk vijverfolie ook uitkomst bieden.

Kunststof inzethoezen zijn er in verschillende diameters. Via bol.com kun je deze eenvoudig bestellen in iedere gewenste maat. Klik op de link en kies de juiste diameter Kunststof inzethoes » © Flora Fashion 2024