• Alles over kamerplanten
  • De leukste blogs
  • Informatie & Inspiratie

Plantenvoeding

Plantenvoeding
Om je kamerplanten in goede conditie te houden, is het belangrijk dat je ze met regelmaat voorziet van plantenvoeding. In de natuur vallen bladeren op de grond en ontstaat er een natuurlijke voedingsstroom, maar thuis in de woonkamer is dit niet het geval. Dit maakt dat je planten na verloop van tijd altijd zal moeten gaan voeden. Voeding is belangrijk voor planten, want dit maakt ze sterker, zorgt voor een betere groei en stimuleert ook de aanleg van eventuele nieuwe bloemen. En niet onbelangrijk, een gezonde kamerplant is minder vatbaar voor ziektes en ongedierte.

Is plantenvoeding altijd nodig?
Nee, zeker niet. Wanneer je jouw plant net nieuw gekocht hebt, dan mag je er vanuit gaan dat er nog voor zeker 3 maanden voeding in de grond zit. Ook als je jouw kamerplant net verpot hebt in verse aarde, dan is voeding de eerste 3 tot 6 maanden niet nodig. Op de verpakking van je potgrond/ substraat, staat eigenlijk altijd netjes vermeld voor welke periode voeding aanwezig is. 

Daarnaast speelt ook het seizoen een rol, want in het najaar gaan vrijwel alle planten in rust. Geef je kamerplant dan ook in de periode van oktober tot en met maart geen plantenvoeding. In deze periode kan het zelfs schadelijk zijn voor de plant, omdat hij de bouwstoffen niet kan verwerken. 

Vloeibare plantenvoeding
Wanneer je kiest voor een vloeibare voeding, dan is dit veelal een geconcentreerd product wat je nog dient te vermengen met water. Vloeibare voeding geef je dus nooit puur, maar los je eerst op in water. Over het algemeen kun je vrijwel alle planten voorzien van een groene plantenvoeding, hier zit eigenlijk alles in wat je plant nodig heeft. Wanneer je palmen, vetplanten of bloeiende kamerplanten hebt, dan kun je ook gebruik maken van een specifieke voeding. 

Groene kamerplanten »         Palmen »         

Vetplanten »         Bloeiende planten »

Plantenvoeding in vast vorm
Wanneer je alleen maar groene kamerplanten hebt, dan kun je ook kiezen voor een vaste plantenvoeding in de vorm van voedingskorrels of voedingskegels. Persoonlijk vind ik dat erg fijn werken, omdat deze vaak ook een werking hebben van ca. 6 maanden. Medio maart breng je de voeding aan en na ca. 6 maanden is het uitgewerkt. Dit komt precies overeen met de groeiperiode van je plant. Daarnaast hoef je het ook niet te mengen in water, waardoor je nooit te veel of weinig in je gieter hebt zitten. De korrels of kegels meng je een beetje in de bovenlaag van je aarde en naarmate je meer water geeft, lost er ook meer voeding op. Op die manier is je voeding eigenlijk altijd in balans en hoef je er maar 1x per jaar aan te denken. 

Voedingskorrels »         Voedingskegels » 

Wees voorzichtig en geef nooit meer voeding dan voorgeschreven. Bij twijfel kun je beter overslaan of de dosis verkleinen. Een overschot aan voeding kan de plant beschadigen. Gebruik plantenvoeding altijd met mate.© Flora Fashion 2024