• Alles over kamerplanten
  • De leukste blogs
  • Informatie & Inspiratie

Bloempot waterdicht maken? Zo doe je dat

Foto
Benieuwd hoe je jouw bloempot of plantenbak waterdicht kan maken? In dit artikel laat ik je zien hoe je in een paar stappen jouw bloempotten waterdicht maakt. Op die manier voorkom je kringen op je houten tafel, kast of vloer. Ook uitslag en schimmelvorming ga je op deze manier tegen. Lees rustig verder en bekijk ook zeker de video voor meer informatie.

Wanneer heb je een inzethoes nodig?

Bloempotten zijn er in vele soorten en maten, maar helaas zijn een heleboel van deze potten niet 100% waterdicht. Heb je een kunststof bloempot, dan zal die uiteraard wel waterdicht zijn, maar vele andere materialen zijn dat helaas niet. In die gevallen biedt een kunststof inzethoes uitkomst. Wanneer je een nieuwe bloempot koopt, dan zit er vaak een sticker of label op, waarop vermeld staat of de bloempot volledig waterdicht is. Op die manier weet je direct of een inzethoes noodzakelijk is.

Heb ik altijd een kunststof inzethoes nodig?
Nee, in bepaalde situaties kan je het ook oplossen met een schotel of plastic zak. Stel dat je jouw kamerplant met kweekpot en al in een niet waterdichte bloempot wilt zetten, dan kan je op de bodem ook een schotel of bordje zetten. Op die manier vang je overtollig vocht op en krijg je geen doorslag naar buiten. Daarnaast zijn er ook planten die heel droog staan en nauwelijks water krijgen. Hierbij moet je denken aan een vetplant of cactus. Deze krijgen zo weinig water, dat je ook gebruik zou kunnen maken van een stevige plastic zak. Je plaatst de plastic zak onder op de bodem, plant erin en afvullen met aarde. Door de aarde wordt de zak tegen de buitenwand gedrukt en alles wat boven de bloempot uitsteekt knip je weg tot net onder de rand. Je ziet er dus niets meer van. Deze methode werkt goed, echter alleen voor planten waarbij de grond nagenoeg droog blijft.

Inzethoes om je bloempot te verkleinen
Een inzethoes kan je dus gebruiken voor het waterdicht maken van je bloempot, maar het kan ook handig zijn om je bloempot te verkleinen. Wanneer je bijvoorbeeld een hoge bloempot hebt en daar een plant in zou zetten, dan kunnen de wortels nooit bij het water komen onderin de pot. Door een inzethoes te gebruiken, verhoog je in feite de bodem, waardoor het vocht niet naar beneden zakt en binnen bereik van de plant blijft.

Er zijn verschillende manieren om je bloempot te verkleinen. Het makkelijkste is vaak om hydrokorrels (kleikorrels) onderin de bloempot te doen, gezien deze goedkoop zijn en licht van gewicht. Vul de bloempot op tot het punt dat je de inzethoes kan plaatsten. Daarna zet je de plant erin en vul je de bloempot af met aarde of een substraat. Eigenlijk maak je op deze manier een bloempot in een bloempot. 

Het plaatsen van een inzethoes..
play

Pas op met je vochtmeter!
Maak je gebruik van een analoge vochtmeter? Wees dan een beetje alert op het feit dat deze vaak een scherpe punt heeft. Als je te diep steekt, dan zou je de inzethoes lek kunnen prikken en krijg je alsnog doorslag. De meeste vochtmeters zijn minder dan 30 cm lang, dus voor grotere bloempotten zal dit probleem zich niet snel voordoen. Je kunt een streepje of stukje tape op je vochtmeter zetten, zodat je weet tot hoe diep je de vochtmeter veilig kunt insteken.

Inzethoes vierkant of rond
De meeste inzethoezen zijn rond, maar er zijn ook vierkante inzethoezen. Inzethoezen zijn universeel en dienen nagenoeg altijd nog op maat geknipt te worden. Een inzethoes loopt altijd taps en is aan de onderzijde dus smaller dan aan de bovenkant. De bovenkant moet goed aansluiten tegen de rand van de pot, dus meet vooraf de diameter op van je bloempot en dan kan het niet fout gaan. 

Veel bloempotten zijn vierkant, maar het is goed om te weten dat je dan vaak ook gewoon een ronde inzethoes kunt gebruiken. De inzethoes is flexibel, dus de bodem van de inzethoes blijft rond en de bovenzijde zal zich naar het vierkant van de bloempot vormen. Op die manier kun je vrijwel alle bloempotten waterdicht maken met een ronde inzethoes.

De hoogte van je inzethoes
Een inzethoes hoeft niet even hoog te zijn als de bloempot zelf. Een inzethoes moet minimaal 10cm hoog zijn, gemeten vanaf de bodem. Dit is waar het water zich zal verzamelen. Als je verder zorgt dat de hoes goed aansluit tegen de binnenwand, dan komt het wel goed. Water giet je normaal gesproken in het midden van de bloempot en zakt dan direct naar de bodem zonder dat het de wand van je bloempot raakt. De waterdichtheid van je inzethoes wordt dus voornamelijk bepaald door een goede aansluiting tegen de binnenwand van je bloempot.

Bloempotten met een bijzondere vorm
Heb je een rechthoekige bloempot of andere vorm waar geen inzethoes voor te vinden is, dan zou je ook nog een stuk epdm folie kunnen gebruiken. Dit wordt gebruikt voor het waterdicht maken van vijvers en daken. Je legt het in de bloempot en het overtollige materiaal knip je aan de bovenzijde af.

Inzethoezen rond en vierkant bestel je eenvoudig online
Wanneer je nog op zoek bent naar een kunststof inzethoes, dan raad ik je aan om even bij bol.com te kijken. Zij hebben zowel ronde als vierkante inzethoezen in diverse maten, zodat er altijd een inzethoes is die aansluit bij jouw bloempot. Maak je bloempot dus eenvoudig waterdicht met een Kunststof inzethoes »

© Flora Fashion 2024