• Alles over kamerplanten
  • De leukste blogs
  • Informatie & Inspiratie

Goedkoop kamerplanten kopen? Zo doe je dat

Foto

Heb je een klein budget of wil je gewoon niet de hoofdprijs betalen voor je nieuwe kamerplanten, dan hebben we hier wat tips voor je. Er zijn diverse manieren om toch aan hele mooie kamerplanten te komen, zonder dat je daarvoor heel diep in de buidel hoeft te tasten. In sommige gevallen zal je zelf de pad op moeten, maar ook online zijn er diverse mogelijkheden. In dit blog zal ik je een 5-tal opties geven, zodat je met een beperkt budget toch leuk uit de voeten kan. 

1# Plantenasiel
Er zijn in Nederland een heleboel plantenliefhebbers, die het heel erg leuk vinden om verwaarloosde kamerplanten een nieuw leven te geven. Ze krijgen de planten vaak aangeboden van mensen die verhuizen of er gewoon geen plek meer voor hebben. Vervolgens geven ze de plant weer de aandacht die hij nodig heeft en houden ze hem in bezit tot hij weer geschikt is om er een ander blij mee te maken voor een 2e leven. Vaak gaat het om wat kleinere kamerplanten, maar soms hebben ze ook grote kamerplanten waar je echt nog heel lang plezier van kan hebben.

Plantenasiels vind je echt door het hele land en het zijn er veel meer dan je denkt, dus kijk even op Facebook of via Google wat er bij jou in de buurt is. Vaak vragen ze in ruil voor de plant een kleine onkostenvergoeding, maar er zijn ook locaties waar ze op ruilbasis werken. Je levert een oude kamerplant in en mag er dan wat anders voor uitzoeken. Informeer dus gewoon even naar de mogelijkheden.   

2# Marktplaats
Bij het kopen van kamerplanten zal je waarschijnlijk niet direct aan Marktplaats denken, maar ook daar is veel te vinden. Mensen die verhuizen, kantoren die leeg komen aan het einde van een huurperiode, zo maar een aantal redenen waarom planten weg moeten. Ook hier kun je dus weleens een mooie deal scoren, zeker als je op zoek bent naar een grote kamerplant. Hoe groter de plant die je zoekt, des te meer voordeel er te halen is. Hou er wel rekening mee dat je het zelf vervoer moet regelen en dat een grote pot best zwaar kan zijn. 

3# Online veiling
Dit is nog een vrij onbekende plek voor de meeste mensen, maar daarom niet minder interessant. Zoals de naam al vermeld worden de planten geveild en zal de hoogste bieder de kavel (planten) toegewezen krijgen. Het is een zeer leuke manier van kopen, want je bepaald zelf hoeveel je wilt bieden en wat het jou dus mag kosten. Soms kan dit heel gunstig uitpakken, maar zijn er veel bieders, dan kan het zelfs gebeuren dat mensen boven de marktprijs bieden. Neem dus vooraf een prijs in gedachte en hou je daar aan, want anders kan je weleens heel duur uit zijn. 

Via Google kan je eenvoudig zoeken op "Veiling kamerplanten" en dan komt er vaak wel e.e.a. naar boven. In sommige gevallen zijn het bedrijven waar kantoren geveild worden, vaak dan ook met grotere planten. Maar ik zie ook regelmatig veilingen voorbij komen met nieuwe planten, dus voor ieder wat wils. Maar nogmaals, wees voorzichtig met bieden en bepaal vooraf je maximale bod. 

Hou er rekening mee dat er vaak ook nog opgeld betaald dient te worden en eventuele verzend- en of administratiekosten. Laat je vooraf dus echt goed informeren, want je bod is bindend.  

4# Koop klein
Sommige kamerplanten zijn best prijzig als je een wat groter exemplaar wilt hebben. Nu groeien diverse soorten kamerplanten best langzaam en is dit geen optie, maar bijvoorbeeld een Monstera, Alocasia of Strelitzia groeit best snel. Koop deze planten gewoon klein of zelfs als stekje. Zet ze gelijk in een flinke pot met verse aarde zodat ze lekker kunnen wortelen en dan heb je vaak met 1 tot 2 jaar al een grote kamerplant. Ditzelfde geldt ook voor kamerplanten op mosstok. Koop gewoon losse mosstokken en 1 of 2 stekjes, en in no-time groeien ze naar de top. Het zal wat langer duren voor je een volle plant hebt, maar daar is de prijs dan ook naar en het is ook gewoon leuk om je eigen planten te zien opgroeien. 

5# Voordeelpakketten
Wil je gewoon nieuwe kamerplanten waarvan je zeker weet dat ze vers zijn en die thuisbezorgd worden, dan raad ik je aan om een voordeelpakket met kamerplanten te overwegen. Bijna overal wordt geadverteerd met gratis verzending op kamerplanten, maar uiteindelijk zit het in de prijs verwerkt en is het een sigaar uit eigen doos. Wanneer je een voordeelpakket koopt, heb je 1 box met meerdere kamerplanten. Hierdoor betaal je slechts 1x verzending en dat drukt de kosten per plant. Dit is onderaan de streep goedkoper dan allemaal losse planten te bestellen. Daarnaast kan je kiezen voor verschillende mixen met en zonder sierpot, vaak starten deze pakketten al onder de € 20,-. Het mooie is dat je ook leuke mixjes kunt krijgen, hierdoor heb je gelijk wat diversiteit in je kamerplanten. 

.. en niet te vergeten een mooie sierpot voor weinig
Als je dan wat goedkope planten heb weten te scoren, dan wil je die natuurlijk niet in een dure sierpot zetten. Laatst zag ik bij de kringloopwinkel een compleet rek vol met diverse potjes, manden en schalen om kamerplanten in te kunnen zetten. Dus daar kun je vaak wel slagen, zeker voor de kleinere potmaten. Grotere potten tegen een scherpe prijs is al wat lastiger, maar via Marktplaats gaat je dat ook lukken. 

Benieuwd naar de voordeelpakketten?
Er zijn veel verschillende voordeelpakketten te koop met een mix van groene kamerplanten. De mix pakketten zijn ook zeer leuk om cadeau te doen aan iemand met een nieuw huis. Bij bol.com verkopen ze deze bundels, dus ik raad je zeker aan om eens te kijken naar deze aantrekkelijke   Voordeelpakketten »

© Flora Fashion 2024