• Alles over kamerplanten
  • De leukste blogs
  • Informatie & Inspiratie

Plantenbakken

Heb je net een nieuwe kamerplant gekocht en ben je nog op zoek naar een bijpassende plantenbak, bloempot, mand of schaal? Dan zit je hier goed, we hebben een informatieve video gemaakt, waarbij je alvast een indruk krijgt van de mogelijkheden en zaken waar je op moet letten bij aankoop.

De tekst gaat verder onder de video..

play

Vierkant, rond, taps, hoog, laag, op pootjes, hangend, etc.
Plantenbakken vind je echt in alle vormen, zoals rond, vierkant, hoog, laag, langwerpig, hangend of in schaalvorm. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel te koop. In de praktijk zien we dat er vaak wel geld wordt uitgegeven voor een mooie kamerplant, maar dat de pot er vervolgens als een “moetje” bijgekocht wordt en dat is jammer. Een mooie bloempot of plantenbak kan juist het verschil maken of je plant er straks goedkoop uit ziet of juist exclusief. Vergeet niet dat een plantenbak in feite onbeperkt mee gaat en daarmee een eenmalige aanschaf is. De plant moet je mogelijk een keer vervangen bij ouderdom of ziekte, maar die plantenbak gebruik je gewoon weer opnieuw. En met een beetje zoekwerk, zal je zien dat ook wat exclusievere plantenbakken vaak wel te vinden zijn tegen een schappelijke prijs.

Tip: Heb je een grote of zware plantenbak die je af en toe wilt kunnen verplaatsen, dan is het advies om er een handige plantentrolley bij te kopen.

Kies het materiaal dat bij jouw stijl past
Terracotta, keramiek, hout, kunststof, riet, fiberstone of welk ander materiaal je ook maar kunt bedenken, het is allemaal beschikbaar. Ieder materiaal heeft zijn voor- en nadelen, zo kan hout verkleuren, is kunststof licht van gewicht en fiberstone geeft een wat exclusievere look. Het gaat te ver om ieder materiaal hier apart te beschrijven, over het algemeen is de materiaalkeuze vooral een kwestie van smaak en uitstraling die je wilt bereiken.

De juiste maat bloempot vinden
Het is soms nog best lastig om de juiste maat plantenbak te kopen. Als je in een tuincentrum loopt en daar eerst je plant uitzoekt, dan loop je door naar de bloempotten en kun je direct passen. Maar hoe vind je nou de juiste maat sierpot, als je jouw spullen liever online koopt? Als je jouw kamerplanten online koopt, gewoon in een standaard kweekpot, dan wordt altijd de diameter van de kweekpot vermeld. Dit is de diameter van de kweekpot aan de bovenzijde, op het breedste punt dus. Mocht je jouw plant met kweekpot en al los in een bloempot willen zetten, dan kies je dus voor een sierpot die een gat heeft wat ca. 2 cm groter is. Op die manier sluit alles goed aan en krijg je een stijlvol geheel zonder al te veel loze ruimte.

Wil je jouw kamerplant direct uit de kweekpot halen en oppotten met verse grond, dan kan je beter kiezen voor een bloempot of plantenbak die gelijk wat groter is. Koop in dat geval een exemplaar dat een slag groter is dan de diameter van de kweekpot, zodat je voldoende ruimte hebt om ook wat extra, verse grond toe te voegen. Op die manier kan je plant verder wortelen en zal hij uiteindelijk sterker worden en sneller groeien.

Weetje: De diameter van de kweekpot is vaak ook de hoogte. Heb je een kweekpot met 19cm doorsnede, dan zal deze in de meeste gevallen ook ca. 19cm hoog zijn. Op die manier kun je bepalen of je nieuwe bloempot voldoende diepte heeft.

Is jouw nieuwe bloempot waterdicht?
Dit lijkt voor de meeste mensen heel vanzelfsprekend, maar dat is het helaas niet. Niet alle plantenbakken, bloempotten en schalen zijn 100% waterdicht. Daardoor kan het gebeuren dat je pot na verloop van tijd gaat doorslaan, met schimmelvorming en kringen op je tafel of vloer als gevolg en daar zit niemand op te wachten. Om te weten of je nieuwe pot waterdicht is, zit er vaak een sticker of etiket aan de pot waarop vermeld staat of de bloempot waterdicht is. Koop je jouw nieuwe bloempotten online, dan zal dit in de omschrijving staan. 

In sommige plantenbakken, manden en potten zit een kunststof zak aan de binnenzijde, dit is ideaal, want dan weet je eigenlijk zeker dat je geen doorslag hoeft te verwachten. In sommige gevallen zit er zelfs een volledige kunststof emmer in de pot, ook dan ben je verzekerd van een waterdichte oplossing. Het zijn vaak de wat luxere potten die niet volledig waterdicht zijn, in onderstaande video kun je zien hoe je jouw nieuwe aanwinst alsnog waterdicht maakt middels een kunststof inzethoes.

Tekst gaat verder onder de video..
play

Voorkom krassen op je vloer met viltjes
Sommige fabrikanten leveren al hun plantenbakken, sierpotten en schalen standaard met viltjes eronder. Op die manier voorkom je krassen op je vloer bij het verschuiven van je bloempotten. Op het moment dat je plantenbak is opgemaakt, is het erg lastig om er achteraf nog viltjes onder te plakken. Koop je online en staat er niets over viltjes in de omschrijving, dan zou ik ze er gewoon direct bij bestellen uit voorzorg.

Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken?
Op het gebied van plantenbakken, bloempotten, manden, etc. is bijzonder veel te koop, van basic tot zeer exclusief. Persoonlijk raad ik je aan om eens bij bol.com te kijken, daar vind je een collectie met maar liefst 20.000 varianten. Nu is het bijna onmogelijk om daar zelf een goede keuze in te maken, dus daarom hebben ze ook filters en een keuzehulp online staan. Dit maakt het vinden van de juiste plantenbak binnen jouw budget stukken makkelijker. Klik op de oranje link voor het actuele aanbod met Plantenbakken / Bloempotten »


© Flora Fashion 2024