• Alles over kamerplanten
  • De leukste blogs
  • Informatie & Inspiratie

Vochtmeter planten, zo werkt het..

De vochtmeter is een handig hulpmiddel om te bepalen of je wel of geen water aan je planten moet geven. Meten is weten en daardoor wordt het veel makkelijker om je kamerplanten op de juiste wijze te verzorgen. Tot op heden gaan de meeste kamerplanten nog altijd dood door een overdosis aan water en dat is nergens voor nodig. In dit artikel laat ik je zien hoe een vochtmeter werkt en hoe je voorkomt dat je planten verdrinken. 

Hoe werkt een vochtmeter voor planten?
We hebben een video gemaakt over de analoge vochtmeter, zodat je precies kunt zien hoe je deze het beste kunt gebruiken. Ik raad je aan om deze even te kijken en dan vind je onder de video nog wat aanvullende informatie en tips.

Tekst gaat verder onder de video..
play

Voor welke planten een vochtmeter geschikt is
Een analoge vochtmeter is in principe geschikt voor alle kamerplanten die gewoon in de volle grond staan. De pot mag daarbij maximaal 40 cm diep zijn, om nog een betrouwbare meting te doen. De meeste analoge vochtmeters zijn overigens rond de 25 à 30 cm, maar doordat het vocht optrekt in de kluit, is het niet noodzakelijk dat de vochtmeter tot aan de bodem reikt. 

Minder geschikt voor kleine plantjes
Wanneer je kleine plantjes in huis hebt staan, dan biedt het gebruik van een analoge vochtmeter vaak weinig meerwaarde. Kleine kamerplantjes worden vaak los met kweekpot en al in een bloempot gezet. Dan kun je beter gewoon het plantje even uit de bloempot tillen en zie (en voel je vaak) direct of de grond nat of droog is. Als de grond droog is, dan krimpt deze en valt het plantje vaak direct uit het kunststof kweekpotje. Is de grond nat, dan is de grond uitgezet en blijft het kunststof kweekpotje aan de plant hangen.

Slechts 1 vochtmeter voor al je planten
Het mooie van een analoge vochtmeter is dat je er maar 1 nodig hebt voor al je kamerplanten. Steek hem voor een betrouwbare meting op 2 verschillende plekken bij de plant in de aarde. Je hebt nu een gemiddelde en weet direct of je plant wel of geen water nodig heeft. Met een droog doekje of keukenpapiertje neem je de vochtmeter af en kan je direct door naar de volgende plant. Op die manier ga je al je planten langs en weet je direct binnen een paar tellen, welke planten allemaal water nodig hebben.

Weetje: Het afnemen van de vochtmeter doe je om geen ziektes of ongedierte over te brengen van plant naar plant.

Waarom je de vochtmeter niet in de aarde mag laten staan
Een analoge vochtmeter mag je nooit in de grond laten staan. De metalen pen wordt dan aangetast door de grond en kan zo gaan oxideren. Dit zou ervoor zorgen dat de meting na verloop van tijd steeds minder nauwkeurig is. Na gebruik dus altijd de vochtmeter uit de aarde halen en afnemen met een doekje en op een droge plek in huis bewaren. 

Pas op met de scherpe punt
Vochtmeters hebben over het algemene een scherpe punt, zodat ze eenvoudig in de grond gestoken kunnen worden. Op zich heel fijn, alleen zijn sommige bloempotten voorzien van een kunststof inzethoes of plastic zak om ze waterdicht te maken. Wees in die gevallen dus extra voorzichtig en pas op dat je hier niet doorheen prikt, anders gaat de waterdichtheid van je bloempot verloren.

Vochtmeter zonder batterijen
Het grote voordeel van een analoge vochtmeter is dat deze geen batterijen nodig heeft en het dus altijd doet. Er zijn ook digitale vochtmeters, maar nadeel is dus dat je daarbij af en toe de batterijen zal moeten vervangen.
 
Alternatief voor de analoge vochtmeter
Er zijn diverse alternatieven om te achterhalen hoe vochtig de grond van je kamerplant is. De meest voor de hand liggende, is om gewoon je vinger een stukje in de aarde te drukken. Houd er hierbij wel rekening mee dat de bovenlaag van de grond heel droog kan aanvoelen, terwijl op de bodem nog water staat. Zeker bij wat grotere kamerplanten is deze methode niet erg betrouwbaar. 

Daarnaast zijn er ook nog losse vochtmeters die je permanent in de aarde kunt zetten bij je plant. Hierbij verkleurt het venster, zodat je precies ziet wanneer je plant weer water nodig heeft. Dit systeem werkt redelijk, alleen gaan de meters vaak niet langer dan een jaar mee. Dus op de lange termijn heb je hier vaak niets aan en moet je ook tijdig doorhebben dat je vochtmeter niet meer goed werkt en dan zou je plant alsnog te nat of droog kunnen staan.  

Maak het jezelf makkelijk met een vochtmeter
Door gebruik te maken van een vochtmeter, weet je altijd precies wanneer je plant weer water nodig heeft. Zo voorkom je dat je te veel of weinig water geeft en je kamerplant schade op loopt. Meten is weten en op die manier is het verzorgen van je planten een stuk makkelijker. 

Persoonlijk raad ik je aan om voor een nieuwe meter even te kijken bij bol.com, zij bieden een groot assortiment aan Analoge vochtmeters »

© Flora Fashion 2024