• Alles over kamerplanten
 • De leukste blogs
 • Informatie & Inspiratie

Waar let je op bij het snoeien van kamerplanten

Foto
Als je kamerplant zijn vorm heeft verloren, te groot wordt of lelijke bladeren heeft, wordt het tijd om de plant te snoeien. Daarbij kan het snoeien van kamerplanten de groei van bloemen stimuleren en planten voller maken.

Een grote kamerplant compact houden
Heb je een kamerplant die te groot wordt? Hou hem dan compact door hem te snoeien. Wanneer je lange stengels verwijdert of korter maakt, hou je de plant in toom. Snoei hem alleen niet te vaak, want dit kan juist de groei stimuleren. Snoei je plant een of twee keer per jaar terug.

Een plant voller maken
Wil je jouw kamerplant voller maken? Als je de toppen van een stengel verwijdert, komt er een chemische stof vrij. Deze stof stimuleert de groei van zijscheuten, onderin de plant, en zorgt hierdoor voor een vollere groei. De toppen van de stengels kan je eenvoudig verwijderen met een snoeischaar of met je vingers.

Dode of zieke delen verwijderen
Heeft jouw plant dode of zieke bladeren of stelen? Snij of knip deze delen dan voorzichtig weg met een snoeischaar of scherp snoeimes. Verwijder ook stengels die tegen elkaar schuren, dit kan namelijk wonden veroorzaken. Vergeet na het snoeien niet om het gebruikte gereedschap te desinfecteren om te voorkomen dat je andere kamerplanten met eventuele ziektes besmet.

Meer bloemen krijgen
Heb je een kamerplant in huis staan die in de bloei staat? Hou de bloemen dan goed in de gaten. Uitgebloeide bloemen kan je namelijk het beste meteen verwijderen omdat ze de plant veel energie kosten. Haal deze dus voorzichtig weg zodat de plant zijn energie kan steken in het produceren van nieuwe bloemen in plaats van het produceren van zaad.

Wat moet je snoeien?
Weet je niet zeker of je jouw kamerplant moet snoeien? Lees hieronder dan de belangrijkste punten waar je op moet letten.
 1. Dode, gebroken of gebarsten stengels
 2. Zieke stengels
 3. Stengels die tegen elkaar aan schuren
 4. Bruine of verkleurde bladeren
 5. Te lange stengels die voor een scheve vorm veroorzaken
 6. Stengeltopjes, om een vollere groei te stimuleren
 7. Hoofdstengels bovenin toppen om te voorkomen dat ze te hoog worden
 8. Oude bloemstengels verwijderen om de plant te stimuleren om nog een keer te groeien
 9. Stengels met effen bladeren bij bontgekleurde planten

In 4 stappen eenvoudig een kamerplant snoeien
Controleer voordat je gaat snoeien altijd eerst goed je plant zodat je van tevoren weet welke stengels je moet verwijderen.
 1. Gebruik bij het snoeien een scherp snoeimes en snoei net boven een bladstengel, knoop of zijstengel, daar waar deze samenkomt met de hoofdstengel. Als je een hele stengel wilt snoeien, verwijder deze dan bij de voet van de plant.
 2. Verwijder dode, beschadigde en zieke stengels. Snoei deze stengels tot het punt waar ze nog gezond zijn. Snoei ook de stengels die te dicht tegen elkaar plakken. Heb je een kamerplant die van nature bontgekleurd is? Verwijder dan ook alle stengels met effen, donkere bladeren.
 3. Heb je alle ongezonde delen verwijderd? Bekijk dan nog eens kritisch naar de vorm van je plant en snoei delen die de plant vervormen. Als er gaten in de vorm van de plant zitten, snoei dan de stengeltopjes rond deze gaten om een vollere groei te stimuleren.
 4. Is jouw plant hoog genoeg? Verwijder dan de top van de hoofdstengels om verder groei te voorkomen. Als je klaar bent met snoeien, maak je het gebruikte gereedschap schoon met een huidontsmettingsmiddel. Spoel het goed af onder de kraan en maak het droog.

Beste periode om je kamerplant te snoeien
Uiteraard kan je ongezonde delen van de plant het beste meteen verwijderen. Maar als het gaat om de vorm of de grootte, dan is de beste tijd om te snoeien aan het begin van het voorjaar. Zo kan de plant in de groeiperiode eventuele schade makkelijk herstellen.

Belangrijk is dat je een schone en scherpe snoeischaar gebruikt tijdens het snoeien. Voor de meeste kamerplanten kun je prima af met deze compacte Snoeischaar »

© Flora Fashion 2022