• Alles over kamerplanten
  • De leukste blogs
  • Informatie & Inspiratie

Welke grond kan je het beste gebruiken voor kamerplanten

Foto
Heb je een nieuwe kamerplant gekocht? Dan zet je hem waarschijnlijk het liefste thuis in een mooie pot met de juiste potgrond. Maar wist je dat je in plaats van potgrond ook een substraat kan gebruiken? Een substraat is een voedingsbodem voor planten en zorgt voor een gezonde plantengroei. En net als dat er verschillende soorten potgrond bestaan, zijn er ook verschillende soorten substraten. In dit artikel vertellen we je er meer over. 

Grondcultuur
De kans is groot dat je voor jouw kamerplanten potgrond gebruikt. Potgrond is een verzamelnaam voor verschillende soorten grond en wordt vaak gebruikt voor planten in een pot of plantenbak. Dit wordt ook wel grondcultuur genoemd. Er zijn meerdere soorten potgrond, die doorgaans bestaan uit een combinatie van aarde en grondstoffen, zoals zand en mest.
 
Universele potgrond
Deze luchtige potgrond is met of zonder turf verkrijgbaar. Omdat het winnen van turf niet echt duurzaam is, gebruiken veel mensen liever turfvrije potgrond. Universele potgrond bestaat verder uit verteerde houtvezels, kokos, boomschors en vaak zitten er ook meststoffen in. Universele potgrond is goed geschikt voor bijvoorbeeld bloeiende kamerplanten. 

Kamerplantenpotgrond 
Weet je niet goed wat voor potgrond je moet gebruiken voor jouw kamerplant? Dan is kamerplantenpotgrond een snelle en eenvoudige oplossing. In deze potgrond zitten, net als in universele potgrond, een aantal belangrijke voedingstoffen. Kamerplantenpotgrond is voor de meeste kamerplanten prima om te gebruiken. 

Hydrocultuur
Je kan dus prima universele of kamerplantenpotgrond gebruiken, maar professionele potgrond, zoals hydrokorrels of kleikorrels, biedt een aantal voordelen en wordt ook wel hydrocultuur genoemd. Planten die in een pot met kleikorrels staan, kunnen lang zonder water, je kan namelijk in een keer een grote hoeveelheid geven, en voedingstoffen worden geleidelijk afgegeven. Daarbij kan er voldoende lucht bij de wortels komen en kan je met behulp van een watermeter eenvoudig zien wanneer het tijd is om water te geven. 

Hydrokorrels
Vergeet je jouw planten weleens water te geven? Dan zijn hydrokorrels een goede oplossing. Hydrokorrels zijn gemaakt van gebakken klei en hebben een grove structuur. Hierdoor kan het substraat niet slinken, met als mooi voordeel, de wortels kunnen daardoor voortdurend voldoende zuurstof opnemen. Hydrokorrels nemen water en voedingstoffen op die vervolgens geleidelijk aan de plant afgegeven worden. Deze korrels kunnen onderin een pot als drainage gebruikt worden, maar er zijn ook kamerplanten die je volledig in hydrokorrels kan zetten. 

Wanneer je hydrokorrels gebruikt, raden we je aan om een handige watermeter te gebruiken. Zo kan je precies zien wanneer het tijd is om water te geven. 

Vulcaponic/ Zeoponic korrels 
Vulcaponic korrels kunnen behoorlijk wat water en voeding opnemen. Dit merk je meteen zodra je jouw kamerplant water geeft. De korrels nemen al het water op zodat er geen water meer in de pot overblijft. Vervolgens nemen de wortels het vocht geleidelijk op uit de korrels. Dit zorgt voor een goede vochtbalans, wat weer gunstig is voor de groei van jouw kamerplant. Ook bij het gebruik van Vulcaponic/ Zeoponic korrels adviseren we je om een handige watermeter te gebruiken.

Tekst gaat verder onder de video.. 
play

Vulcastrat korrels
Vulcastrat korrels nemen, net als de Vulcaponic korrels, veel water en voeding op en zijn daarom goed vergelijkbaar. Het enige verschil is dat de Vulcaponic korrels meer zeolieten bevatten. Zeolieten zijn vulkanisch kleimateriaal met een hoog absorberend vermogen. Dit is dan ook meteen de reden dat Vulcaponic korrels meer water en voeding op kunnen nemen dan Vulcastrat korrels. Bij het gebruik van Vulcastrat korrels is het ook verstandig om een handige watermeter te gebruiken. 

Seramis korrels
De Seramis korrels zijn kleine poreuze korrels gemaakt van klei. Ook deze korrels hebben als eigenschap dat ze veel water op kunnen nemen. Deze korrels zijn dan ook wel vergelijkbaar met de Vulcastrat, maar zijn wat duurder in aanschaf. 

Kort gezegd hebben substraten een hoop voordelen ten opzichte van normale potgrond. Hieronder vind je de voordelen nog op een rij: 
  • Langdurige watergift
  • Ademende korrels waardoor er minder kan is op wortelrot
  • Voedingstoffen die geleidelijk worden afgegeven
  • Lange levensduur, je kan de korrels hergebruiken  
  • Te gebruiken met een handige watermeter waardoor je ziet wanneer jouw plant weer water nodig heeft. 
  • Minder kans op ziektes, in potgrond kan ongedierte makkelijker overleven

Mocht je jouw plant nog moeten oppotten, dan vind je hier de Professionele grond »

© Flora Fashion 2024